Що в горщику: у Полтавському ОЦЕВУМі навчали дітей формувати вареники

У Полтавському обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді відбувся майстер-клас з формування вареників та дегустація вареників з картоплею для вихованців народного художнього колективу «Циркова студія «Єдність» та гуртка видовищно-театралізованих заходів «Імпровіз-шоу». Захід відбувся в рамках спільного проєкту гуртків «Що_в_горщику?». Майстер-клас проводили фахівці з кулінарної справи – викладачі професійно-технічної підготовки та майстри виробничого навчання професійно-технічного училища № 4 м. Полтави.

Тетяна Шугаєва, заступник директора з навчально-виховної роботи професійно-технічного училища № 4 м. Полтави, зауважила: «Дуже важливо у такий нелегкий час організовувати подібні заходи для дітей. Всім зараз потрібні емоції. А формування вареників – справа необхідна, цікава, корисна. Це не лише уміння, яке знадобиться в житті, а й долучення до українських кулінарних традицій. А як формувати вареники красиво – ялинкою, кіскою, півмісяцем чи іншим методом – демонструють діткам наші фахівці, викладачі».

Керівник народного художнього колективу гуртка «Циркова студія «Єдність» Юлія Галкіна додала, що дітлахи від малого до великого вчилися готувати одну з найстаріших страв української кухні  – вареники! Вихованці отримали все необхідне для приготування смачних красивих вареників. Керували процесом досвідчені кухарі. Весела атмосфера, нові знання,  непідробний інтерес до всього, що відбувається з боку юних кухарів, – в результаті кулінарне свято вдалося. І нехай все навколо біле від борошна, попри це – скільки щастя на обличчях у дітей. Багато хто готував вперше. Вихованці дуже раділи відмінному результату своєї роботи, і з великим задоволенням дегустували вареники. Ми раді, що майстер-клас приніс діткам стільки позитивних емоцій, нові знання, упевненість у своїх силах.

Керівник гуртка видовищно-театралізованих заходів «Імпровіз-шоу» Олексій Рощупкін прокоментував свої враження: «Чудове свято емоцій та апетиту! Дітки не тільки набули корисні навички з ліплення вареників, а й поспілкувалися між собою. А дехто навіть знайшов нових друзів, бо ніщо так не зближує, як щось смачненьке!»

Ірина Синягівська, методист Полтавського ОЦЕВУМу, ментор проєкту «Що_в_горщику?» розповіла: «Це проєкт двох абсолютно різножанрових колективів, який поєднав усіх дітей та керівників темою, що подобається кожному українцю – кулінарією. Примноження українських родинних традицій, відродження звичаїв та обрядів, знайомство з українською національною кухнею та новий досвід роботи з командою в інших форматах, незвичних умовах. Звичайно, нині головне – відволікти дітей, в нашому випадку – допомогти їм вчитися мистецтву приготування їжі. У закладі дуже атмосферно, наш Центр сьогодні «кулінарний». Дуже дякуємо педагогам профтехучилища № 4, які радо погодились попрацювати з нашими вихованцями. Результат вражаючий – діти щасливі. А що ще потрібно саме зараз?

Наприкінці заходу вихованці гуртків поласували смачними варениками з картоплею, які приготували викладачі професійно-технічного училища № 4.

Анна Бутко, Сергій Пасічко